Verandazeilen

Geniet het hele jaar door van buiten met een van onze betaalbare oplossingen om je veranda dicht te maken. Kies voor kwaliteit en optimale service die hoort bij de productie en levering van een op maat gemaakte verandazeil of ademend verandadoek. Door onze jarenlange ervaring en eigen productie atelier ben je verzekerd van een kwaliteitsproduct.

Bezoek showroom

Ma tm Vr 10:00-17:00 Za 10:00-15:00

Verandazeilen verlengen het buitenleven!

Velen vonden de weg voor je al naar ons. Wij zijn er om je van het juiste advies te voorzien!

Je hebt een mooie houten Douglas terrasoverkapping of aluminium veranda laten plaatsen om langer en meer van het buitenleven te kunnen genieten. Alleen als het kouder wordt in de herfst en winter heb je niet meer veel aan je overkapping. Verandazeilen bieden de oplossing! Je verlengt er dusdanig het buiten leven mee dat je een extra overdekte ruimte tot je beschikking hebt.  Je kan met de verandazeilen en verandadoeken dus het gehele jaar genieten van je veranda.

Kies het juiste model verandazeil of verandadoek.

Verandazeilen zijn volledig gesloten en houden de kou, wind en regen volledig buiten. Je kan ook kiezen voor een ademende variant bijvoorbeeld een van de verandadoeken. Het is in principe gelijk alleen is het stof materiaal is ademend waardoor het nog lucht doorlaat.

Volledig op maat gemaakt.

Verandazeilen worden volledig op maat door ons gemaakt. Niets is bijna te gek voor ons. Dus creeër je eigen verandazeil welke het beste past in jou overkapping.  Ondanks dat het maatwerk is, zijn de prijzen standaard en aantrekkelijk wat je van ons gewend bent.

Ieder verandazeil en verandadoek wordt speciaal voor jou door ons in eigen atelier op maat gemaakt. Stuur ons een e-mail met afmetingen en eventueel een foto of schets van je overkapping. En wij adviseren je met de juiste oplossing en sturen je hiervan de offerte.

Verandazeilen en verandadoeken hebben beide als basis het transparante raam folie. Maar omdat ze beide verschillen in de functie hebben ze een verschillend afwerk materiaal.

Verandazeilen

Bij Verandazeilen is dat het 650 gr/m2 Bach Pvc zeil of het 330 gr/m2 Docril Acryl stof. Dit omdat beide materialen volledig gesloten zijn en dus zeer geschikt voor een verandazeil. Wil je de veranda echt bij het interieur betrekken als extra ruimte dan is een verandazeil de juiste oplossing.

Verandadoek

Verandadoeken zijn ademend dus daar moet naast het doorzichtige raam venster een open structuur materiaal voor gekozen worden. Hiervoor hebben we het originele 230 gr/m2 HDPE (High Density Polyethyleen) materiaal wat optimaal bescherming biedt tegen zon (>95%) en wind (>90%) maar toch lucht doorlaat zodat er geen condens aanwezig is in de veranda. Ondanks de weving van het geknoopte HDPE materiaal hou je van binnenuit altijd zicht (20%) naar buiten. Maar andersom van buiten naar binnen werkt het materiaal privacy verhogend (85%) waardoor je geen last heb van nieuwsgierige blikken in je veranda. Naast alle deze eigenschappen heeft het originele HDPE schaduwdoek materiaal een stabiele kleur vastheid waardoor er geen tot nauwelijks verkleuring plaats vindt door de zon.

Transparante raamfolie

Deze doorzichtige raam folie is rekbaar waardoor het ook krimp gevoelig is. Vooral wanneer je een behoorlijke lengte transparante raam folie in je verandazeil of verandadoek hebt zitten kan dit een probleem veroorzaken met wisselingen van temperaturen. Dit kan een krimp percentage veroorzaken van 5%, afhankelijk van welke kwaliteit en merk raam folie er gebruik wordt gemaakt. Wij van Verandagordijnen.nl gebruiken de 0,3mm venster folie. Om het krimp percentage tot het minimum te beperken is het beste om je verandazeil met doorzichtig venster zolang mogelijk strak gespannen bevestigd te laten zitten op je overkapping. Rol je het verandadoek toch op dan is er dus kans op krimp. Wanneer er het verandazeil of verandadoek gekrompen is krijg je dit niet meer terug op spanning in dezelfde bevestigingspunten. Je zal dus de bevestigingspunten moeten gaan verplaatsen of in uiterste geval moet het verandazeil vermaakt worden.

Oplossing:

Laat het verandazeil met transparante folie op spanning zitten, dus zo min mogelijk opgerold laten zitten. Minimaal 1x per 24 uur terug op spanning zetten. Heb je het verandazeil toch opgeborgen gehad een bepaalde periode en je wilt het daarna terug monteren. Hang het verandazeil dan eerst 24 uur helemaal uit in een warme ruimte. Op deze manier worden de materialen soepel waardoor je het verandazeil geleidelijk terug op spanning terug kunt monteren. Eventueel kun je een kachel of terrasstraler in de veranda of overkapping plaatsen om het verandazeil soepel te houden om het monteren te vergemakkelijken.

Klik op de link voor de doek kleuren en eigenschappen. 

Voor het bevestigen van verandazeilen zijn er vele mogelijkheden. Zo kun je dus voor jou de ideale bevestigingsmethode kiezen.

Kies uit de hieronder vermelde bevestigingsmethode welke voor je het meest geschikt is.

Tourniquets:
Rvs ovale oog 17×11 mm met een Rvs draaiknopje worden standaard om de 50 cm geplaatst in de verstevigingsband van het doek. Hiermee bevestig je eenvoudig het verandazeil op de constructie. Ook is het door de draaiknoppen mogelijk het verandazeil in de zomermaanden volledig weg te nemen en opgerold op te bergen. Betreft het meten van de juiste maat adviseren we bij tourniquets te meten hart-op-hart paal. (minimale benodigde ruimte is 5 cm)

tourniquet

Patentbeugel:
In combinatie met een Rvs ovaal oog van 22×44 mm kun je met de kunststof patentbeugel gemakkelijk het verandadoek openen en sluiten. Qua bevestiging is deze gelijk aan de metalen tourniquet. Het enige voordeel bij de patentbeugel is dat wanneer je 2 verandadoeken naast elkaar hebt je gemakkelijk deze kan laten overlappen met 1x een kunststof tourniquet als sluiting.

patentbeugel

Tenax:
Qua bevestiging is een Tenax of te wel Loxx sluiting gelijk aan een tourniquet model. Het is alleen qua uiterlijk strakker en subtieler. Het valt minder op door de minimale afmetingen. De bediening is eenvoudig door te trekken om het verandazeil los te maken en vast te drukken voor het sluiten. Ook hierbij adviseren we om hart-op-hart te meten op de palen.

tenax loxx

Caravanrail:
Wil je rondom een volledig gesloten systeem voor je verandazeilen dan is het monteren met caravanrails de oplossing. Het verandazeil zit dan met de kederband in de caravanrail geschoven en sluit daardoor volledig winddicht af. Ook kunnen er op deze manier geen muggen, vliegen en andere insecten in je overkapping komen. Dus ook voor een verandadoek of privacydoek is het monteren met een caravanrail een oplossing wanneer je op zomeravonden in je terrasoverkapping verblijft. Voor het juist meten wanneer je kiest voor montage met caravanrail wijkt dit in principe niet af van andere montage sluitingen, namelijk hart-op-hart paal. Heb je, maar minimale ruimte, dan kun je 2 of 3 cm aanhouden. 3 cm is de volledige breedte van de caravanrail. Alleen de vlag(montage lip aan caravanrail) is 2 cm. Caravanrails zijn leverbaar in aantal verschillende kleuren.

caravanrail

Kederband:
Deze band wordt altijd in combinatie gebruikt met een caravanrail. Met de flap die aan de kederband zit wordt de kederband aan de polypropyleen verstevigingsband aan het verandazeil of verandadoek gemonteerd. de andere zijde van de kederband schuift dan in de caravanrail. Waarom een kederband en geen pees? Omdat een kederband altijd soepel in de caravanrail schuift en daardoor het doek makkelijk is te verwijderen. Wanneer je een tunnel en pees gebruikt heb je vaak kans dat het doek stropt in de kederrail. De flap van de kederband is 3 cm.

kederband zwart

Rits:
Wil je flexibel zijn met je verandazeil of verandadoek? Dan is een riststluiting aan de zijkanten ideaal. Je kan op deze manier ten alle tijden zelf kiezen of je de terrasoverkapping gesloten of open wilt hebben. Wanneer je aan beide zijkanten een rits monteert kan je het verandazeil makkelijk oprollen of laten zakken wanneer jij dat nodig vindt. Ook wanneer je kiest voor een verandazeil met een deuropening erin wordt er altijd een rits gemonteerd zodat je een klein deel (deur) kunt openen en oprollen en vast kunt zetten met oprolriempjes. De rits wordt gemonteerd tussen 2 polypropyleen banden in. Daardoor valt de ritssluiting altijd 6-7 cm naar binnen vanaf de zijkant gemeten. Ritsen zijn er in verschillende kleuren die passen bij de polypropyleenband kleuren van de verandazeilen en verandadoeken.

rits yyk zwart

Ronde zeilogen:
Standaard wordt het verandazeil of verandadoek voorzien van ronde Rvs zeilogen op de bovenzijde en 2 zijkanten. Dit is de meeste eenvoudige en voordeligste bevestigingsmethoden. Natuurlijk kan je ook kiezen om aan de bovenkant een caravanrail te plaatsen en beide zijkanten te voorzien van ronde ogen. Wanneer de palen vrijstaan van je overkapping kun je door de ronde zeilogen een elastiek halen en om de paal doen. Dit is een eenvoudige manier van afsluiten, maar wel zeer effectief en soms ook wel de mooiste doordat er nooit een zichtbare sluiting achter blijft wanneer het doek verwijderd is.

ronde zeilogen

Tunnel:
Onderin het verandazeil kunnen we een extra tunnel voorzien voor een 18 mm buis die zorgt voor een extra verzwaring zodat het verandadoek altijd strak hangt. Daarbij is het verandazeil met een buis onderin de tunnel makkelijker op te rollen. Wij hebben als extra optie een Rvs buis van 18 mm die je erbij kunt bestellen. Maar je kan altijd natuurlijk ook zelf voor een voordeligere buis kiezen.

tunnel

Windflap:
Standaard laten wij het verandadoek aansluiten op de vloer, we adviseren een speling van 1 cm tussen vloer en verandazeil i.v.m. schuren. Maar wil je er zeker van zijn dat er helemaal geen kou, wind, stof, bladeren of regen onder het doek doorkomt dan kan je kiezen voor een  pvc  windflap van 20 cm (netto 15 cm) onderaan het verandazeil. De tochtstrook kunnen we vast aan de polypropyleenband stikken maar wil je flexibel zijn dan kun je ook de waterkeringsflap flexibel maken met een klittenband. Dan kun je altijd zelf beslissen wanneer je de windflap gebruikt.

Belangrijk bij bestellen van een verandazeil is dat het perfect wordt in gemeten. Het inmeten van een verandadoek is belangrijk omdat de montage van het verandazeil anders niet juist kan gebeuren. 

Hoe meet ik het beste?

Wij adviseren om de breedte tussen de staanders minimaal op 3 verschillende plaatsen te meten. Bovenaan, in midden en onderaan op de vloer. Dit om exact de juiste afmetingen te hebben om vast te stellen wat de breedte van je afsluiting moet worden. Geef daarnaast ook de afmeting van de hoogte door aan beide zijden. Als laatste geef je de afmeting van de staanders door waarop of tussen de verandadoeken moet worden bevestigd. Ook de aparte afmeting van de extra boven ruimte bijvoorbeeld van de balk is belangrijk om door te geven.

verandazeilen inmeten

Wanneer mogelijk adviseren we altijd om foto’s met je offerte aanvraag mee te sturen zodat we kunnen zien waar het gemonteerd wordt en je juist kunnen adviseren.

Belangrijk wanneer je een verandazeil of verandadoek hebt geplaatst met daarin een doorzichtig raam van Crystal of Achilles folie is het juiste gebruik ervan. Door het transparante folie is het doek heeft het een specifieker gebruikers advies nodig dan wanneer je enkel een HDPE privacydoek plaatst zonder raamvenster folie erin.

Let op de volgende punten:
 1. Zorg ervoor dat je frequent het verandazeil of verandadoek vast zet aan de zijkanten zodat het op spanning zit. Dus ook wanneer je het verandazeil of verandadoek niet gebruikt en opgerolt laat zitten mee en dan uitrollen en vast zetten. Hierdoor voorkom je krimp en dat het doek gaat trekken en scheuren.
 2. Wanneer het regent, sneeuwt of  ander vochtig weer is het verandazeil of verandadoek uitgerolt laten.
 3. Wanneer je het verandazeil of verandadoek van ons hebt ontvangen. Meteen uitpakken, liefst bij kamertemperatur en daarna monteren.
 4. Het spreekt voor zich maar we benoemen het nog maar eens. Uitkijken met het plaatsen van warmte stralers, kachels en andere producten die warmte afgeven te dicht bij een verandazeil of verandadoek.
 5. Behandel het doorzichtig raamfolie zeil regelmatig met een onderhoudsproduct. Wij adviseren minimaal dit eens in de 3 maanden te doen.
veranda zeil
verandazeil

Verandazeil

Verandazeil houdt de warmte langer binnen in je veranda. Door de combinatie van het 650 gr/m2 Pvc zeil met een doorzichtig raam venster ben je volledig beschermt tegen de koude herfst en winter maanden en kun je optimaal blijven genieten van je tuin en terras in je tuinhuis. Een verandazeil houdt de wind, regen en andere weersinvloeden buiten je terrasoverkapping zonder verlies van het buitengevoel aan te tasten.

Maatwerk uit eigen atelier

Door de eigen productie van het maatwerk verandazeil kunnen we verschillende materialen en bevestiging mogelijkheden aanbieden om je veranda zeil op je terrasoverkapping te bevestigen. Door de eigen productie kunnen we het verandazeil precies maken zoals je wenst. Zo kan je kiezen met deuropening zoals hieronder afgebeeld.

verandazeil deur

Of zonder deuropening zoals je hieronder kunt zien.

verandazeil met raamvesnter

Doorzichtig raamvenster

Omdat we zelf de verandzeilen produceren zijn we flexibel in het plaatsen van het doorzichtig raamvenster in het verandazeil. De netto doorkijk hoogte van het transparante raam is 130 cm. Als je daar rekening mee houdt kun je zelf aangeven hoeveel je onder of boven het raam dicht PVC zeil wilt hebben. Het voordeel van een gesloten stuk Pvc zeil boven is dat het wanneer de zon wat lager staat deze tegen gehouden wordt. Het voordeel van onder een strook Pvc zeil in het verandazeil is dat opspattend vuil van de grond niet direct zichtbaar is van binnenuit.

Voordelen:

 • Wind en regen werend
 • Raamvenster
 • Verlengt het buitenleven
 • Flexibel door op rollen
 • Beschermen tegen insecten.

Kenmerken:

Zeer geschikt voor afsluiting van je overkapping i.p.v. vaste glazen harmonicadeuren of schuifwanden.

Verandadoek

Je wilt beschut zitten in je terrasoverkapping maar toch niet volledig opgesloten dan is een ademend Verandadoek voor je de juiste keuze. De verandadoeken zijn gemaakt uit het origineel zon- en windwerende HDPE materiaal met daarin eventueel een doorzichtig raamvenster folie. Belangrijk voordeel van het ademend HDPE verandadoek t.o.v. een verandazeil is dat het naast lucht doorlaat je ook beschermd bent tegen de Uv zonnestralen. Doordat het HDPE veranda winddoek geperforeerd is laat het gereduceerd lucht door waardoor er nooit of nauwelijks condens ontstaat in je overkapping, carport of tuinhuis.

Voordelen:

 • Ademend
 • Transparant
 • Zonwerend
 • Lichtdoorlatend
 • Privacy verhogend

Eigen productie uit eigen atelier

Verandadoek wat wij voor je op maat maken komt uit eigen atelier. We gebruiken het door ons zelf geïmporteerde 230 gr/m2 HDPE (high densitny polyethyleen ) doek voor het produceren van het juiste naar eigen wens samen te stellen verandadoek. Je kan hierin ook het transparante doorzichtige zeil in laten plaatsen voor een volledig zicht naar buiten.

Waar en wanneer plaats ik een verandadoek?

Het plaatsen van een verandadoek is zeer geschikt om je terras overkapping dicht te maken. Je verkomt op deze manier dat er bladeren en stof in je overkapping waaien. Daarnaast kun je wanneer er een veranda winddoek gemonteerd is meer en langer genieten in je pergola doordat de wind en regen worden tegen gehouden. 

Vraag direct je verandazeil offerte aan!

Ben je geïnteresseerd geraakt in een van de verschillende verandazeilen of verandadoeken? Vraag dan direct hiervoor een offerte. Je ontvangt binnen maximaal een paar uur je offerte in de mailbox.